Vlatkovic.NET

Web site o tehnologiji, programiranju, muzici, kuvanju, knjigama, u stvari o svemu i svačemu...
Dizajn: www.studio7designs.com opensource web templates.


Najnovije na blogu

 Tuesday, May 8, 2007

Ove godine su komarci rano krenuli da nas jedu. Jedan me je noćas, bolje reći jutros najstrašnije izmaltretirao. Toliko me je izujedao da sam oko četiri morao da ustanem i krenem da ga lovim. Naravno bezuspešan lov i razbijen san. Umijem se, pogledam na sat i kresnem TV da vidim da li vrli među nama spavaju. Kad ono prozivka. Posle 10 minuta krljanje. Samo je Sloba falio. Horor. Grizi brate, ne možeš ti da grizeš koliko ja mogu da trpim. Na kraju sam ga ucmekao. 

Tuesday, May 8, 2007 10:18:57 PM (Central Europe Standard Time, UTC+01:00)
 Tuesday, May 1, 2007
Vikinzi (pa i Šveđani) su batalili osvajanja Evrope još pre oko 1000 godina kada su ukapirali da je izvoz čelika i ribe daleko unosniji i bezopasniji posao. No prošlog vikenda sam bio svedok i direktni učesnik jedne mini invazije potomaka Vikinga na Srbiju. Naime, oko 40 kolega i koleginica iz Stokholma, iz kompanije Mogul za koju radim, došlo nam je u posetu sa namerom da se bolje upoznaju sa ovdašnjim kolegama i da se pobliže upoznaju sa životom i lepotama Beograda.

A život i lepote su im se jaaaaaaako svideli! I to od trenutka izlaska iz zgrade aerodroma "Nikola Tesla" kada im je "naše" sunce poželelo najtopliju moguću dobrodošlicu. Kao narod koji pola godine provede u zimskom polumraku bez sunca i toplote Šveđani gaje izvanrednu naklonost prema suncu koje mi skoro uvek prihvatamo tako zdravo za gotovo. Pošto su ipak stigli sa tri na 23 stepena trebalo im je malo hlađenja pa su sa lakoćom slistili jedno šest sanduka piva koje smo mi tako ponosno dovukli. Naravno ovo je bila samo uvertira u mnogo veće podvige koje su nastupajuće večeri učinili za stolovima i barovima beogradskih kafana :-). Biće dovoljno da kažem da se te noći jako malo spavalo.

Narednog jutra smo, podeljeni u nekoliko grupa, pokušali svojim gostima da predstavimo grad i njegove žitelje što je moguće bolje. U tome nam je dosta pomogao i Beogradski maraton koji je na ulice izmamio sve generacije beograđana i beograđanki. Jedan od utisaka naših drugara je direktnost u uspostavljanju kontakta sa nepoznatim osobama. U  Švedskoj imate utisak da je svaki čovek svet za sebe, na ulici, restoranu i uopšte u bilo kakvom socijalnom kontaktu. Ovde su bili jako opušteni. Vrlo brzo su shvatili da je sasvim uobičajeno da se prolaznici normalno promatraju i "merkaju" što se, posebno muškom delu, jako svidelo. Ni arhitektura grada ih nije ostavila ravnodušnima. Fascinirala ih je šarolikost zgrada i stilova i na momente njihova pomalo haotična postavka. Naravno, nakon priče o burnoj više hiljada godina dugoj ratnoj istoriji Beograda, shvatili su zašto je sve tako kako je. Pored uobičajenih turističkih atrakcija trudili smo se da im pokažemo i pravi Beograd, odnosno delove gde turisti slabo zalaze, tamo gde obično živimo, mi. Tako smo završili na Čuburi, jednom od najživopisnijih delova Beograda.Užitak nam je upotpunio ručak u jednom, po meni, od najboljih restorana u Beogradu, Iguani. Hrana je u ovom restoranu svima došla kao osveženje posle rolovanih kalorijskih bombi od prethodne večeri. No više o ovom sjajnom restoranu nekom drugom prilikom. Posle Iguane lagana šetnja kroz procvetale čuburske uličice nas je dovela do Hrama Svetog Save na Vračaru.  Ogroman hram okružen oskudnom okolinom je ostavio na Šveđane veoma snažan utisak. Nisu znali da se još negde u svetu zidaju ovolike crkve. Objasnio sam im da je gradnja počela davno, pre Drugog rata i da sada vraćamo zaostale dugove prema precima i istoriji, kao i koliki je istorijski značaj samog mesta. Stvari koje su se na tom mestu desile davno jako su nas povredile, i gradnja tolikog hrama nije više pitanje samo vere već iskupljenja i završavanje započetih pa zaboravljenih poslova.

Laganom šetnjom nizbrdo kroz delove Kliničkog centra, stigli smo do Američke ambasade. Jak utisak na mene je ostavilo negativno izjašnjavanje naših gostiju prema dotičnoj instituciji i politici zemlje koju ona predstavlja. Naravno, to se ne poklapa sa zvaničnom politikom švedske vođenom u zadnjih stotinak godina koja je nekako uvek bila na strani trenutno najjače sile,bilo da je to Nemačka u drugom svetskom ratu ili Amerika danas. Bože sačuvaj da izjednačavam Ameriku sa nacističkom Nemačkom već želim da istaknem mudrost švedske politike i njenih državnika koji nisu bili samo političari. Pitam se ko je glup a ko pametan ovde i gde je granica onoga što bi neko učinio za svoj narod a da to možda bude i protivno ličnim moralnim ubeđenjima. Ovde bi smo mogli mnogo da naučimo od Šveđana.

Na dva minuta od Američke ambasade se nalazi i hotel Rex koji je bio polazna tačka naše ture tako da smo otpratili goste na kratki odmor i osveženje.

Popodne smo proveli u vožnji Savom i Dunavom i pokazivanju Beograda i okoline iz žablje perspektive. Teško je impresionirati Šveđene vodom pošto su stara pomorska nacija pa je priča o velikim bitkama koje su se događale okolo i domaće, brodsko, pivo "izvuklo" stvar. Pošto je ovo zagrevanje uspešno završeno red je došao na ponavljanje dostignuća od prethodne večeri. Mnogi nisu ni spavali.

Ujutro smo popili jednu omanju plantažu kafe, malo se propržili na jutarnjem suncu  (omiljeni švedski sport) i otišli do aerodroma. Sutradan smo bili zatrpani zahvalnicama na divnom i nezaboravnom boravku. Sledeću turu čekamo uskoro.

Na kraju, lepo smo se proveli. Cilj posete je postignut, upoznali smo se sa kolegama sa kojima smo do sada sterilno komunicirali samo putem MSN-a, Skype-a i email-a. Sada kada smo se videli, popričali ne samo o poslu, kada su videli da smo normalni, komunikativni, nenaoružani ;-) verujem da će komunikacija biti daleko lakša..

Mi kao domaćini smo vrlo ponosni na ceo događaj, mislim da smo uradili sjajan PR za našu zemlju i glavni grad. Mene lično je uhvatio neki romatičarski zanos iz vremena kada su se Srbi vraćali u domovinu, sa sobom dovodili ljude i donosili znanje a zarad opšte dobrobiti. Dobro sam se osećao. Skoro kao na protestima iz 1996 :-)
Tuesday, May 1, 2007 9:23:47 AM (Central Europe Standard Time, UTC+01:00)
 Tuesday, April 24, 2007

Veoma me je obradovala vest da je moj omiljeni časopis "Politikin zabavnik" ušao u grupu srpskih superbrendova. Divno je da se pored industrijskih giganata na listi nađe i jedan zabavno-obrazovni koji je obeležio i usmerio živote mnogima od nas.

Sećam se kako mi je otac pričao da je na tavanu svog dede (mog pradede) "gutao" zabavnike. Za moju sestru, brata i mene je to bila obavezna literatura a i ovi naši današnji klinci su vrlo blizu da uskoro počnu da se "penju" na tavan naše porodične kuće i počnu da “brste” sačuvane zabavnike iz 70-ih. Čini me jako ponosnim što sam ja treća generacija čitalaca zabavnika u mojoj porodici a i četvrta stasava! Bilo je divno odrastati uz njega i zato narode, kupujete Zabavnik! Bila bi nemerljiva šteta da se ovaj divni i jedinstveni primerak srpske kulture i obrazovanja ugasi.

I na kraju bih voleo da citiram besmrtne reči genijalnog Vladimira Bulatovića Viba, nekadašnjeg urednika Politikinog Zabavnika:

Z brisati dosadu gumicom radoznalosti.
A tlas stavljaj pod glavu da bi se svako jutro budio na drugom kontinentu.
B uni se protiv svakog popovanja.
A mrel otvaraj, čitaoče prinče, čim dune jak vetar, možda čete odneti na tvoju planetu.
V oli to dete koje svaki čovek nosi u sebi.
N ikada ne piši iskvarenim jezikom okorelih administrativaca i malograđana
I di u svet mašte, slobodno, ne čekajući ničiju dozvolu.
K oračaj lakim korakom u pravcu svetlosti koja jača ljudski duh.

Još jednom čestitke Zabavniku!

Tuesday, April 24, 2007 10:09:24 PM (Central Europe Standard Time, UTC+01:00)
 Tuesday, April 17, 2007

ili na engleskom Rememberthemilk (RTM) je odličan sajt za upravljanje "To Do" listama ("Za uraditi" listama). Čini mi se da ovo nije tek jedan u gomili web 2.0 sajtova već vrlo koristan i intuitivan alat za organizaciju obaveza.

Nakon registracije, koja je trivijalna pruža vam se mogućnost da dodajete obaveze (Tasks), da ih organizujete po listama, da odredite do kada moraju biti obavljene i kako će te biti obaveštavani o njihovom statusu. RTM o promeni statusa može da vas obavesti slanjem SMS poruke (teško ako ste u Srbiji), slanjem preko nekog od IM servisa kao MSN, Skype-a, ICQ, Yahoo messenger, ili slanjem e-mail. Same obaveze možete da ažuritate i preko specijalno kreiranog mail naloga koga dobijete nakom uspele prijave na sistem. Svoje obaveze i liste takođe možete da delite sa drugim korisnicima RTM sajta (npr kolegama u firmi). Ako tome dodamo da za, «Sve svoje sa sobom nosim» sajt, Netvibes postoji modul za RTM, veselju nikad kraja :). Opcija ima još dosta i sve su lepo opisane u Help opciji samog sajta. Ukoliko se teško snalazite sa engleskom verzijom izaberite da vam osnovni jezik bude bosanski. Možda vas tako, obično sumorna «To Do» lista, nekada i nasmeje ;-)

Dule, hvala za dojavu.

P.S. U RTM postoji i opcija izvoza podataka. Settings/Info tab/iCalendar Service (All Lists). Zgodno za backup.
Tuesday, April 17, 2007 8:24:15 PM (Central Europe Standard Time, UTC+01:00)
 Sunday, April 15, 2007

Svojevremeno sam zbog kupovine automobila skuckao malo programče koje računa troškove kredita i lako može da se koristi za brzu orijentaciju u negostoljubivom kreditnom svetu. I evo njegovog web reizdanja (kreditinidigitron).

Postoje dva načina za upotrebu*. Prvi je da popunite glavnicu, broj meseci i kamatu pa da klikom na "Računaj ratu" dobijete iznos rate. Drugi računa u obrnutom smeru. Unesete broj meseci, kamatu i mesečnu ratu, koju možete da izdržite, i klikom na "Računaj glavnicu" dobijete glavnicu.  

* Naravno ne odgovaram za eventualne greške koje korišćenjem ovog digitrona mogu da nastanu. Kao što rekoh, namenjen je isključivo za orijentaciju.

Sunday, April 15, 2007 10:46:19 AM (Central Europe Standard Time, UTC+01:00)
 Wednesday, April 11, 2007
Evo da se pohvalim, konačno smo instalirali novi kućni radni sto. Nacrt je moj a ruke Omerove (majstora koga najtoplije mogu da preporučim za sve stolarske radove, za Omerov kontakt pošaljite mi mail).

 noviastal.jpg
Sto je u principu jako jednostavan ali funkcionalan. Sa dodatkom polica koje "vise" bez vidljivih nosača zauzima vrlo malo prostora što je u današnje vreme vrlo dobra osobina. Sto je za zid pričvršćen "L" profilima a police smo namontirali tako što smo u zid ubacili čelične šipke na koje smo ih "navukli".

Wednesday, April 11, 2007 9:59:34 PM (Central Europe Standard Time, UTC+01:00)
 Sunday, April 1, 2007
 #
 

Dobrodošli na Vlatkovic.NET

"Sebičnost neće više vladati u naukama kad se ljudi budu udruživali radi istraživanja. Umesto slanja radova akademijama, svi će hitati da objave ma i najmanje zapažanje koliko god ono bilo tek minimalno novo i dodaće: 'Ostalo ne znam'"

Evarist Galoa 1832. godine

Naleteo sam na ovu rečenicu pre otprilike dve godine i zapisavši je sa strane rešio da je jednoga dana postavim na svoj sajt kao moto. I evo sajta, a reči je izgovorio, ili bolje je reći, napisao , u trenutcima neposredno pred smrt veliki francuski matematičar Evarist Galoa i ne sluteći da je prorekao značaj i veličinu informatičke revolucije koja se upravo dešava. No ni genijalni Galoa verovatno nije mogao da zamisli količinu informacija koje kruže današnjim internetom isto kao što ni mi ne možemo da sagledamo koliko će tih informacija biti kroz nekoliko godina. U cilju povećavanja te količine a u kontekstu Galoaove genijalne misli o deljenju zapažanja i znanja evo i mog skromnog doprinosa toj ideji.

Na ovom sajtu ćemo se baviti svim i svačim :-). Verujem da će se ovde pisati i o programiranju, kuvanju, kućnim majstorijama, muzici, knjigama i već svačemu što meni, a nadam se i ostalim Vlatkovićima, padne na pamet :-)

Pozdrav, 
   Predrag Vlatković!

Sunday, April 1, 2007 10:02:37 PM (Central Europe Standard Time, UTC+01:00)