Vlatkovic.NET

Web site o tehnologiji, programiranju, muzici, kuvanju, knjigama, u stvari o svemu i svačemu...
Dizajn: www.studio7designs.com opensource web templates.


Najnovije na blogu

 Tuesday, April 24, 2007

Veoma me je obradovala vest da je moj omiljeni časopis "Politikin zabavnik" ušao u grupu srpskih superbrendova. Divno je da se pored industrijskih giganata na listi nađe i jedan zabavno-obrazovni koji je obeležio i usmerio živote mnogima od nas.

Sećam se kako mi je otac pričao da je na tavanu svog dede (mog pradede) "gutao" zabavnike. Za moju sestru, brata i mene je to bila obavezna literatura a i ovi naši današnji klinci su vrlo blizu da uskoro počnu da se "penju" na tavan naše porodične kuće i počnu da “brste” sačuvane zabavnike iz 70-ih. Čini me jako ponosnim što sam ja treća generacija čitalaca zabavnika u mojoj porodici a i četvrta stasava! Bilo je divno odrastati uz njega i zato narode, kupujete Zabavnik! Bila bi nemerljiva šteta da se ovaj divni i jedinstveni primerak srpske kulture i obrazovanja ugasi.

I na kraju bih voleo da citiram besmrtne reči genijalnog Vladimira Bulatovića Viba, nekadašnjeg urednika Politikinog Zabavnika:

Z brisati dosadu gumicom radoznalosti.
A tlas stavljaj pod glavu da bi se svako jutro budio na drugom kontinentu.
B uni se protiv svakog popovanja.
A mrel otvaraj, čitaoče prinče, čim dune jak vetar, možda čete odneti na tvoju planetu.
V oli to dete koje svaki čovek nosi u sebi.
N ikada ne piši iskvarenim jezikom okorelih administrativaca i malograđana
I di u svet mašte, slobodno, ne čekajući ničiju dozvolu.
K oračaj lakim korakom u pravcu svetlosti koja jača ljudski duh.

Još jednom čestitke Zabavniku!

Tuesday, April 24, 2007 10:09:24 PM (Central Europe Standard Time, UTC+01:00)
 Tuesday, April 17, 2007

ili na engleskom Rememberthemilk (RTM) je odličan sajt za upravljanje "To Do" listama ("Za uraditi" listama). Čini mi se da ovo nije tek jedan u gomili web 2.0 sajtova već vrlo koristan i intuitivan alat za organizaciju obaveza.

Nakon registracije, koja je trivijalna pruža vam se mogućnost da dodajete obaveze (Tasks), da ih organizujete po listama, da odredite do kada moraju biti obavljene i kako će te biti obaveštavani o njihovom statusu. RTM o promeni statusa može da vas obavesti slanjem SMS poruke (teško ako ste u Srbiji), slanjem preko nekog od IM servisa kao MSN, Skype-a, ICQ, Yahoo messenger, ili slanjem e-mail. Same obaveze možete da ažuritate i preko specijalno kreiranog mail naloga koga dobijete nakom uspele prijave na sistem. Svoje obaveze i liste takođe možete da delite sa drugim korisnicima RTM sajta (npr kolegama u firmi). Ako tome dodamo da za, «Sve svoje sa sobom nosim» sajt, Netvibes postoji modul za RTM, veselju nikad kraja :). Opcija ima još dosta i sve su lepo opisane u Help opciji samog sajta. Ukoliko se teško snalazite sa engleskom verzijom izaberite da vam osnovni jezik bude bosanski. Možda vas tako, obično sumorna «To Do» lista, nekada i nasmeje ;-)

Dule, hvala za dojavu.

P.S. U RTM postoji i opcija izvoza podataka. Settings/Info tab/iCalendar Service (All Lists). Zgodno za backup.
Tuesday, April 17, 2007 8:24:15 PM (Central Europe Standard Time, UTC+01:00)
 Sunday, April 15, 2007

Svojevremeno sam zbog kupovine automobila skuckao malo programče koje računa troškove kredita i lako može da se koristi za brzu orijentaciju u negostoljubivom kreditnom svetu. I evo njegovog web reizdanja (kreditinidigitron).

Postoje dva načina za upotrebu*. Prvi je da popunite glavnicu, broj meseci i kamatu pa da klikom na "Računaj ratu" dobijete iznos rate. Drugi računa u obrnutom smeru. Unesete broj meseci, kamatu i mesečnu ratu, koju možete da izdržite, i klikom na "Računaj glavnicu" dobijete glavnicu.  

* Naravno ne odgovaram za eventualne greške koje korišćenjem ovog digitrona mogu da nastanu. Kao što rekoh, namenjen je isključivo za orijentaciju.

Sunday, April 15, 2007 10:46:19 AM (Central Europe Standard Time, UTC+01:00)
 Wednesday, April 11, 2007
Evo da se pohvalim, konačno smo instalirali novi kućni radni sto. Nacrt je moj a ruke Omerove (majstora koga najtoplije mogu da preporučim za sve stolarske radove, za Omerov kontakt pošaljite mi mail).

 noviastal.jpg
Sto je u principu jako jednostavan ali funkcionalan. Sa dodatkom polica koje "vise" bez vidljivih nosača zauzima vrlo malo prostora što je u današnje vreme vrlo dobra osobina. Sto je za zid pričvršćen "L" profilima a police smo namontirali tako što smo u zid ubacili čelične šipke na koje smo ih "navukli".

Wednesday, April 11, 2007 9:59:34 PM (Central Europe Standard Time, UTC+01:00)
 Sunday, April 1, 2007
 #
 

Dobrodošli na Vlatkovic.NET

"Sebičnost neće više vladati u naukama kad se ljudi budu udruživali radi istraživanja. Umesto slanja radova akademijama, svi će hitati da objave ma i najmanje zapažanje koliko god ono bilo tek minimalno novo i dodaće: 'Ostalo ne znam'"

Evarist Galoa 1832. godine

Naleteo sam na ovu rečenicu pre otprilike dve godine i zapisavši je sa strane rešio da je jednoga dana postavim na svoj sajt kao moto. I evo sajta, a reči je izgovorio, ili bolje je reći, napisao , u trenutcima neposredno pred smrt veliki francuski matematičar Evarist Galoa i ne sluteći da je prorekao značaj i veličinu informatičke revolucije koja se upravo dešava. No ni genijalni Galoa verovatno nije mogao da zamisli količinu informacija koje kruže današnjim internetom isto kao što ni mi ne možemo da sagledamo koliko će tih informacija biti kroz nekoliko godina. U cilju povećavanja te količine a u kontekstu Galoaove genijalne misli o deljenju zapažanja i znanja evo i mog skromnog doprinosa toj ideji.

Na ovom sajtu ćemo se baviti svim i svačim :-). Verujem da će se ovde pisati i o programiranju, kuvanju, kućnim majstorijama, muzici, knjigama i već svačemu što meni, a nadam se i ostalim Vlatkovićima, padne na pamet :-)

Pozdrav, 
   Predrag Vlatković!

Sunday, April 1, 2007 10:02:37 PM (Central Europe Standard Time, UTC+01:00)